BosseBus

Alla inlägg under mars 2013

Av Johanna - 24 mars 2013 13:17

Dagens långpromenad innehöll fysträning av hund samt att bara vara tyst (för min del) när Bosse var kopplad. Men några påminnelser då och då så gick koppelträningen bra. Vi passerade t o m en annan hund och det gick kanon denn gång. Receptet för det godkända hundmötet var: Korta ner kopplet, "gå nära", redan vant in (börjat) att inte dra i koppel, samt med bestämda steg bara passera förbi. Tjohoooo! Bosse pep lite med drog inget alls! Klapp som beröm och sen gick vi vidare.

I skogen på kullen invid anstalten bara något kvarter från oss är en plats vi ofta besöker. Perfekt som fysträning både sommartid och vintertid då det är viss del terräng, stenar, stockar och mycket uppförslutning. Under vintern tar man sig inte längre in i skogen pga snödjupet men jag har ändå gått till just den här kullen för att få lite muskler på Bosse. Ibland kastar vi boll där uppe också så att han får arbeta riktigt mycket upp och ner för kullen och mellan alla stora stenar och stockar. Ibland kör vi sök efter godis. När dotter är med passar vi på att leka kurragömma. Idag blev det fysträning med tennisboll. Det kan se ut så här:



 


Av Johanna - 23 mars 2013 16:29

Idag hade jag lovar lillskruttan (alltså dottern) att åka till Täby Centrum och köra en tjejdag med allt vad det innebär. Man köper lite kläder, kanske lite smink och fikar. Men först skulle Bosse och jag köra första kurstillfället med Mari på Hundskolan i Roslagen. Kör ett 5-klippskort hos dem för att försöka träna in lite vardagslydnad som brister. Det är egentligen inte många saker som brister utan bara en... men en stor och väsentlig. Bosse har svårt att acceptera att det är jag som bestämmer åt vilket håll vi går, när han får hälsa och inte och be om lov. Detta resulterar i en del koppeldrag, ännu mer drag mot hundar och nya människor när vi möter dem på promenad samt bara allmänt trånga örongångar. Så om jag någonsin ska kunna stå på en lydnadsplan med Bosse utan att han drar iväg till andra ekipage så måste detta liksom sitta.

Idag fick jag börja väldigt basic. Det var bara momentet att ta ut hunder ur bilen utan att han for iväg åt nåt håll väl ute ur bilen samt gå en kort promenad. Allt detta i koppel. Tricket var att jag hela tiden skulle vara knäpptyst! Första försöket gick inte alls utan jag fick ta tag i han flera gånger samt fysiskt lyfta in honom i bilen då han inte godtog min utsträckta arm som vägledning. MEN jag var tyst hela tiden! På andra försöket gick det kanon!   På tredje försöket tog vi tom en kort promenad på ca 20 meter innan han skulle in i bilen igen och det gick ju bra! Jag har aldrig haft så fin kontakt med honom som idag när jag bara var helt TYST! Det hela gick ut på att vara tyst och med sitt kroppsspråk och sin energi tala om vad man ville. Tillrättavisning genom att fysiskt leda tillbaka Bosse i nackskinnet och smeka honom sakta sakta över ryggen när han är hos mig. När han var lugn sekunden efter fortsatte vi direkt i tysthet. Han fattade snabbt!

Så vår läxa till nästa gång är just koppelgående och bara vara tyst. Samt lägga upp de regler (House rules) som ska gälla hemma hos oss. Mari hade fyra regler som jag själv tyckte räckte, man ska inte ha för många.


  1. Veta vad "NEJ" betyder och respektera detta
  2. Inte knuffas, trängas eller HOPPA upp mot gäster
  3. Inte dra i kopplet
  4. Inte ta några saker eller mat utan lov

Fyra väldigt enkla och självklara regler som ska gälla i vardagen. Vad man sen lägger till på kurser är något annat. Vi skulle ju som sagt börja vid enkla moment, som när Bosse hoppar ur bilen, sen på promenader osv. Problemet är bara att jag inte vet hur jag gör vid hundmöten, det blir för svårt än så länge för Bosse. Som nu på eftermiddan så mötte vi en collie i en gångtunnel så jag kunde heller inte ta en annan väg eller ta ut avståndet som brukar räcka. Så jag provade att sätta Bosse ner - helt fel. Detta resulterade bara i att Bosse kände sig trängd då collien höjde svansen och stirrade på Bosse som en tok samt drog åt vårat håll när de skulle passera. Så Bosse morrade till ordentligt. Skit tänkte jag, nu blev det ju fel... och tanten med collien tyckte jag hade en agressiv hund och jag fick till en konflikt med Bosse då jag tillrättavisade honom. Efterklok kan man ju vara. Jag borde istället ha vänt om och gått tillbaka så att de fått mer plats att passera eller bara sonika kortat ner Bosses koppel och bara gått förbi dem och låtsats att Bosse var en dramatenväska som jag bara skulle transportera från punkt A till B. Gör om gör rätt!


Nu är Bosse jättetrött. Jag med efter en dag i Täby Centrum, puh!


 

Av Johanna - 22 mars 2013 20:31

Härom kvällen när det var som mörkast och dessutom jävulskt kallt tog jag mig en långpromenad med Bosse ner mot stan. Vi har en stegtävling på jobbet så nu kunde inte ens bitande kyla hindra mig.
När vi närmar oss stan så ska vi precis passera ett gym. Utanför står en ung kille stilla väntandes på kanske en kompis, eller skjuts med tanke på sin benskada. Han stod lutandes mot kryckor på var sida om kroppen. Jag tänker inte så mycket på det utan fortsätter i min raska takt (det var askallt som jag sa tidigare). Jag stannar till av ett ryck bakåt då Bosse stannat och rest ragg ser jag. Han blänger på killen och tar till sitt mest övertygande stick-jag-hugger-dig-om-du-kommer-nära-skall. Vad jag skäms!
Men killen säger bara "oj då" och ser förvånad ut. Tacka vet jag ungdomar, änglar utan fördomar! Så jag sänker min skämskudde och frågar om Bosse får undersöka den konstiga kryckmannen. Killen säger snabbt "ja, om han inte biter mig" och ler. Tack igen du okända kille på kryckor som ställer upp i min hunduppfostran! Bosse har förstås redan börjat vifta på svans och rumpa så fort killen sa sitt första "oj" då han insåg att det var en människa som man kan pussa på... så han stretar redan mot killen med förhoppning om kärlek i form av klappar och pussar!
En kort hälsning, en längre förklaring om att Bosse aldrig mött någon på kryckor, ett stort tack och en rehabiliterad hund som inte längre diskriminerar handikappade (i alla fall inte dem på kryckor).

Av Johanna - 21 mars 2013 09:25


Kom att tänka på den där hemska bussresan med Campionresor idag igen. De har fortfarande inte besvarat mitt andra mail där jag ifrågasätter varför de marknadsfört sig vilseledande på sin hemsida, varför de haft en så dålig kommunikation med många av oss och framförallt vilken typ av kompensation de skulle tycka var skälig? Det enda svar jag fått är bortförklaringar samt att de aldrig sagt sig vara någon researrangör. Jag håller med, de har aldrig använt sig av ordet researrangör men hela bilden av dem på hemsidan (innan de bytte ut vissa foton där efter resan) talade om något annat. Deras fina rollup säger: "Vi fokuserar på resan, du fokuserar på att vinna". Det tolkar i alla fall jag som att jag kan luta mig tillbaka på resan och fokusera på målet?


Ovan bild är tagen på bussfönstret INNEFRÅN under resan hemåt, tror att vi var i Frankrike. Bilderna nedan är från Championresors hemsida innan de tog bort fotona, kolla den fina bussen de sa sig använda: (glöm inte att klicka på fotona för att förstora dem)


       

Av Johanna - 19 mars 2013 21:17

Det blir så dött på bloggen när man inte aktiverat Bosse mer än med vanliga promenader och lite löpning inser jag. Kan ju skriva då lite om vårens planer tänker jag:
1. Ska gå tävlingslydnadskurs på brukshundsklubben i Norrtälje
2. Ska gå tävlingslydnadskurs på Hundskolan i Roslagen (om jag fortf. gillar lydnad)
3. Ska gå träningshelg i tävlingslydnad på Hundskolan i Roslagen (om jag fortf. gillar lydnad)
4. Ställer ut Bosse i Kista i slutet på mars och vet inte om jag fortsätter med utställning. Beror på resultat och på hur Bosse gillar det
5. Hoppas på att hinna prova på agility också innan sommaren
6. Ska träna lydnadsmomenten med lillasyster och hennes GD - perfekt störning
7. Ska se ett par lydnadstävlingar
8. Ska tävla LP1 till i sommar (om jag fortf. gillar lydnad... och om Bosse gör det med förstås!)

Till hösten vill jag prova på viltspår eller personsök.

Massor av planer, få se vad tiden räcker till.....

Kram!

Av Johanna - 17 mars 2013 21:07

Vilket fantastiskt väder! I lördags var vi på södra sidan av Sthlm då sonen hade gymnastiktävling i Enskedehallen. Jag passade på att mellan tävlingarna gå på promenader med Bosse. Det är alltid lika spännande att promenera på nya områden. Denna gång hittade vi förutom värmande vårsol en fantastisk fin rastgård! Den var liten men fin. Man hade byggt hopphinder av olika stockar, hängt upp däck och annat i träd, fans ett gammalt plaströr/ventilationsrör som tuggis, gamla trasor att kampa med, stolar att vila benen i och bäst av allt... en Boxertik på 3 år som luktade jättegott! Hon fick säga till Bosse på skarpen typ hela tiden, han gav sig inte. Det slutade med att jag fick bryta och passa på att träna inkallning och annat med störning... vilket gick bra, trot eller ej! I veckan som gick annars så har jag i alla fall hunnit med ett löppass med Bosse, samt har jag minskat lite på hans mat, vill ha honom under 20 kg... Han var uppe på 20,4 sist... Glupska hund! Idag tog jag fram den nya bädden som jag köpte på Crufts för 7 pund! Köpte ett extra överdrag i annan färg också för 3 pund - billigt! Här lite bilder på vårsolig Bosse och nöjd Bosse i nya bädden:

Av Johanna - 15 mars 2013 10:21

Jag hade ju inte fattat att vinnaren i ras, BIR eller BOB som det heter i England inte riktigt var av den kvalitet som en domare bör titta efter, den haltade!!!   Hur kan man som domare på världens största (korumperade?) utställning döma fram denna hund? Man bli ledsen för hela rasens skull. Jag missade att titta på finalen i rasen så jag har hört detta i efter hand. Tittade på bäst i grupp på tv samma kväll i England då de sänder från Cruft´s varje kväll på bästa sändningstid och noterade bara då att staffen var jättelåg, trött och ville absolut inte vara där. Det är en skam att detta får ske. Bland annat den här typen av bedömningar gjorde att jag innan jag började med utställning rynkade på näsan åt det. Jag kommer fortsätta vara kritisk till saker som avelstartegier på endast utseende där man inte tar hänsyn till hälsa och mentalitet. Jag kommer vara kritiskt till domare som dömer till fördel för skadade, sjuka eller mentalt ostabila hundar!


Här är i alla fall vinnaren år 2013:


 

Av Johanna - 14 mars 2013 19:58

Skyndade mig hem från jobbet för att hinna till inträdesprovet. Det var inte längre -12 grader utan BARA -6 grader... Bosse kommer aldrig lägga sig ner tänkte jag för mig själv. Hämtade Bosse hos dagmatte. Hann byta om och ta på mig överdragsbyxor och varma kläder, ta ut belöningskorven från frysen, slänga i mig en banan och plocka på mig kampleksak och lydnadskopplet - ut till bilen fort så att Bosse hinner kissa. Allt detta hinner jag med och ber sen bara tyst för mig själv att Bosse inte ska stöka till det, att korven ska vara mer intressant än de andra hundarna. Det är just andra hundar som hans största problem är. Han vill så gärna hälsa och leka. Han är för nyfiken. Står det mellan en hund och mig så vinner hunden - fan! Måste jobba på det.

Vi kom i alla fall i tid, jag hann kissa Bosse innan jag lämnade honom i bilen en stund för samtal inomhus. Vi visade upp vaccinationsintyg, registreringsbevis och så kollades Bosses chipp. Ordning och reda. Det var sju ekipage som hade anmält sig till kursen, fem av dem skulle göra inträdesprovet ikväll, två av oss kom. Tråkigt men samtidigt bra om vi blir en liten grupp.

Bosse var först ut. Kanon tyckte jag när jag förstod att provet var utan störning av andra hundar. Bosse tyckte annorlunda. Bara lukten av att många hundar samlats på denna plats var tillräckligt för att få honom ofokuserad, jäkla mongohund tänkte jag!   

Så värst följsam var han inte... "Nära"... "vaddå, har du sagt det förr matte?" "Det tror jag inte... här luktar det tjej". Men han kom efter lite trixande i alla fall. Sitt, Ligg och platsläggning gick kanon! Det här är Bosse duktig på (i alla fall utan störning och i kortare stunder).   Sen var det "nej" som skulle kollas... med mat som han skulle passera utan att ta. Nu förbannade jag mig själv över att jag snålat med hans mat imorse... han var skithungrig!!! Men det gick okej... bara okej... men godkänt.

Så söndag 31 mars påbörjas lydnadskurs 1 för mig och Bosse på Roslagens Brukshundsklubb! Det ska bli spännande att lära känna klubben och prova på något nytt.

Den andra hunden som var på plats var en Riesenschnauzer (stavas det så?) som så klart redan nu var en stjärna! Vilken följsamhet! Men inte perfekt den heller blev jag glad att upptäcka... ett hoppande godismonster! Som Bosse då.


 

En trött Bosse efter dagens och kvällens eskapader... en trött hund är en lycklig hund!

Vad är det för blogg?


Om livet med en staffe. Här kommer jag berätta om alla våra äventyr med familj och hund och alla de aktiviteter som Bosse och jag är med om. Bosse är en Staffordshire Bullterrier som bor tillsammans med mig, min sambo och våra barn i Norrtälje.

Senaste inläggen

Kategorier

Lämna ett tassavtryck!

Något på hjärtat?

3 besvarade frågor

Vad letar du efter?

Arkivet

Datum och sånt

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Sidor Bosse gillar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards