BosseBus

Alla inlägg under juni 2013

Av Johanna - 19 juni 2013 21:03

Ikväll blev det sent då jag var tvungen att hinna med min egen träning igen, samt köpa lite öl till midsommar. Klockan åtta efter att ha lagat middag till barn och även jag ätit kände jag ändå att jag bara måste hinna med bruksplan ikväll... om än bara några minuter! Sagt och gjort tog jag bilen dit på fem minuter och var ensam där sånär på en person med sin bordercollie?

Hann köra lite platsläggning samt linförighet innan det andra ekipaget kom ner på plan... och Bosse blev jätteintresserad av den andra hunden... suck! Jaja, bara att passa på att träna på ingenting. Körde platsläggning medan jag satt bredvid själv med rumpan i marken. Det gick sådär.

Men ibland blir man både förvånad och ikväll nästan lite tårögd över andra människors medkänsla och hjälpsamhet. Den här snälla kvinnan med sin superduktiga bordercollie... tror jag det var... både frågade flera gånger om de störde oss, om de kunde hjälpa mig i min träning på något sätt samt uppmanade mig till att lägga hundarna bredvid varandra i en platsläggning... med bra avstånd från varandra och med mig nära nära Bosse. Vi körde två korta gånger med hennes hund på både vänster och höger sida om Bosse. Det kan ha handlat om 10-20 sekunder per gång, men oj så värdefullt! Tack tack snälla!!

Efter det var Bosses nyfikenhet på den andra hunden nästan bortblåst! Så roligt. Och efter sista momentet "hopp över hinder" drog han som ett spjut mot ryggan och sin kattmat han förväntade sig!   Tyvärr inget kattmat med och dessutom vill jag hinna koppla upp honom och lämna planen snyggt innan han får sin åtrovärda belöning, haha! Så det blev att köra apport och hopp en gång till samt koppla upp och FÖRSÖKA få en ivrig hund att lämna planen med värdighet... vi får jobba på det! Sen fick han massor av korvbitar istället. Ajabaja att glömma kattmaten!

Vi hann ju mycket på de 30 minuter vi var där - bra!


        


En liten bonus idag var att jag hittade en klövjeväska jag suktat efter länge till ett bra pris! Ruffwear approach pack - en limegrön!   


 



Av Johanna - 18 juni 2013 10:20

I köket är där all träning BÖRJAR. Så det är naturligt att också köra platsläggningen där (tja, det blir ju i vardagsrum och hall också). Igår kväll när jag kom hem efter ett crossfitpass tog jag fram korv och köttbullar... det var dags att träna lite. Bosse var sååå taggad! Roligt att se honom sådan då han var och varannan dag bara fnyser åt mig och mina köttbullar och tycker att tiklukt är mycket roligare... faktiskt det viktigaste i världen!

MEN igår var han såååå taggad så jag körde igenom alla moment från början till slut. Sonens skateboard fick agera hopphinder, apport körde vi ute på altanen, linförighet ute på gatan och läggande/ställande runt om i huset mellan hall, kök och vardagsrum (man kan gå runt). Han var sååå grym! Körde lite precisionsövningar med klicker. Då tränade vi på ingångar... vill att han ska sluta hoppa in till mig. Vi tränade lite bakdelskontroll samt extra på vänstersvängar. Även platsläggningen gick kanon. Han kan plats direkt från sittandet nu... jag behöver alltså inte säga ligg-plats, utan det räcker med "plats" direkt från sittandet och han lägger ner hakan i backen - framsteeeeg!    Så klarar han av att ligga minst 2 minuter utan något godis eller några ord från mig.... detta hemma alltså! Men mycket bra framsteg. Nu har jag bokat upp en privatlektion hos Mari på Hundskolan för just platsläggandet. Det blir torsdagen innan lydnadshelgen. Som för övrigt är helgen innan tävlingsdebuten!!!   Alltså, jag är så rädd! Blir bajsnödig så fort jag tänker på tävlingen! Haha! Det kommer gå bra, höll i och försig på att bajsa i byxan när tävlings pm dök upp på mejlen i veckan... men äsch, det går braaaaa!

Ikväll får Bosse vara hos svägerskan då vi ska ut och fira sonens 11-års dag... det blir lasergame för hela slanten - pust!

Av Johanna - 17 juni 2013 09:14

Oj! Vad vi har tagit det lugnt denna helg med allt vad träning heter. Helgen (tors-sön) har bestått av altanbygge, kryssning med tjejerna och middagar istället. Igår kväll fick vi oss i alla fall en ordentlig löprunda. Jag, Bosse och Tessan tog oss ut efter middagen och sprang i skogen. Det var svalt och skönt i skuggan. Bosse hade massor av energi och klarade av löprundan bättre än någonsin - kul! Missade tyvärr träffen med lydnadsgruppen men får ta igen det senare.

Tessan med familj hade med sig höns- och vaktelägg till oss som deras egna fåglar värpt - det kan man kalla närproducerat!


 


MEN nu är det fokus på lydnadsträningen! Provade lite igår mitt på dagen men Bosse var inte på humör... han hade bomull i öronen och hade dessutom helt glömt bort vad ligg och hit betyder. Sitt var ett kommando han förstod... men inte mycket mer än så. Det var bara att ge upp.

Ikväll tar jag en träningsstund med Bosse direkt efter min egen träning. För även här har det missats mycket senaste tiden (typ 6 månader!). Detta har resulterat i både viktuppgång, tappad styrka och trötthet. Skärpning!

Jag känner mig fortfarande ganska uppgiven gällande platsläggandet. Han fattar vad plats betyder - HEMMA! Men väl utomhus är det för svårt. Hemma kan han ligga med hakan ner läääänge! Så då fattar han ju. Men utomhus är 5 sekunder för lång tid... jävla hund! Han kanske växer in i det så småningom?


   


En annan sak som en av mina vänner på Facebook postat som jag hela tiden trott: barn som växer upp med husdjur löper mycket mindre risk att utveckla allergier i vuxen ålder! Smuts är bra! Jag visste det! Mer husdjur åt barnen!

http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/smuts-och-hundar-bra-mot-allergi/


Här en bild på pågående altanbygge. Öppningarna i panelen är dubbeldörrar som kommer på plats vecka 35 när de levereras. Sen ska det vara tak över halva altanen också.


 

Av Johanna - 13 juni 2013 13:19

Imorse hade vi bokat tid klockan 10:00 för massage hos Emma som utbildar sig till massageterapeut för hundar. I september är hon klar och har då över 125 praktiktimmar bakom sig!

Jag tog en timmes promenad i skogen samt tränade lite lydnad innan så att Bosse skulle vara lite trött... nja, jag vet inte om det hjälpte något. Det tog väl en 45 minuter att få honom att fatta att han faktiskt ska ligga kvar under massagen!   Emma var den som vann, hon var envisast och mycket stark måste jag säga... inte lätt att hålla fast en ålande staffe! Emma förklarade att det faktiskt är så att första gångerna går mest ut på att lära hunden att förstå vad som förväntas av den... att bara slappna av och låta sig masseras. När Bosse väl slappnade av så höll han på att somna, låg där och bara möööös! JAG blev helt såsig av att se på... och lite avundsjuk... jag vill också bli masserad en HEL timme.

Emma var jättepedagogisk, lugn, bestämt och kändes trygg. Vi kommer definitivt tillbaka!


Ps. Emma letar fler hundar att massera - hör av er till henne på Norrtälje Hundfys!


                 


Efteråt fick Bosse hoppa in i bilen och jag hade lite ärenden på stan. Men innan jag svängde ut till landsvägen såg jag att jag ju var precis vid Lundabadet. Tänkte att nu, i duggregn så skulle det vara tomt på folk. Tog riktning mot havet istället då! Väl framme såg jag att jag hade helt rätt, det var Bosse, jag och två svanar. Mysigt! Kastade lite kampis med Bosse och lät han utforska bryggan och stranden en liten stund innan hemfärd.


                               


Efteråt sov han gott i bilen medan jag gjorde mina ärenden. Stannade även till vid Arken Zoo för att väga bosse och leta efter klövjeväskor (utan resultat). Bosse vägde idag 19.7 kg. Inne på affären hade jag förmånen att träffa en Bullterriervalp! Så söt! Tigrerad liten hane. När jag frågade om hans namn blev jag glad - Bosse hette han!    Hoppas på att få träffa denna lilla tuffa kille fler gånger i sommar!

Väl hemma så fortsatte Bosse sova... tröttmössan!


     


Hur man kan sova i dessa ställningar är för mig en gåta... men då är jag ingen staffe förstås...



Av Johanna - 12 juni 2013 13:54

Jag har genom året läst sjukt mycket hundlitteratur! Allt från hundars anatomi, etologi, raslära till böcker om uppfostran, lydnad osv. Två böcker jag suktat länge efter nu är Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt och Med sikte på 10:an - belöningsträning för lydnadsklass I-elit av Nina & Kent Svartberg som jag nu fått låna av lillasyster... boken är slut överallt!

Boken är så bra! Full av tips, instruktioner och lättläst. Man har verkligen tänkt på allt! Detta är en bok man kan ha kvar länge och gå tillbaka i när man fastnar i något moment eller bara vill ha tips på vägen. Jag vill INTE lämna tillbaka den!   Men lillasyster har lovat att jag får ha den tills jag ska tävla i juli.








 

Kontaktkontraktet har jag hört så mycket gott om och även om dess författare så det känns som en bok man bara ska ha läst! Så nu har jag hittat den begagnad och den dimper förhoppningsvis ner i brevlådan innan helgen! Perfekt lektyr att ha med på kryssningen i helgen! Medan tjejerna ligger bakis kan jag njuta av hundlektyr... trallallaaa! Jag en "Crazy Dog Lady"? Näeeee?

Av Johanna - 12 juni 2013 09:48

Igår kväll var det dags för andra tillfället av lydnadskurs 2 och jag var nervös efter förra gångens stora besvikelse. Samtidigt som jag kände mig lite orolig så hade jag ändå en klar plan för hur jag skulle lägga upp träningen så att Bosse inte skulle kunna misslyckas - där kände jag mig säker. 1) Han ska inte få nosa runt på bruksplan om inte jag tillåter det... t.ex när jag lämnar honom uppbunden eller när vi bara står rakt upp och ner och inte tränar. 2) Platsläggningen blir uppbunden, kortvarig och med mig nära... och mycket beröm.

Allt gick så himla bra! Han är fortfarande nyfiken på flatten som han ännu inte hunnit "nosa in" men respekterade mitt nej. Platsläggandet fungerade bra men jag märker att han känner sig obekväm med alla hundar på sidorna om honom... är hundarna framför honom eller runt om på bruksplan så fungerar platsläggningen mycket bättre. Det måste jag klura ut vad det beror på?

I början av lektionen visade vi upp linförighet, läggande, inkallning, ställande och apport. Bosse skötte sig utmärkt och jag har lyckats slipa bort mina dubbelkommandon! Så nöjd!     Så det vi egentligen behöver träna på nu är att finslipa ingångarna (Bosse tar gärna ett skutt/hopp in till mig), öka Bosses uthållighet i linförighet samt att orka flera moment efter varandra utan gottis, prova flera olika apporter som andra hundar haft i mun innan och så själva platsläggningen. Jag gissar att jag får hoppa över platsläggning de första tävlingarna tills han får rutin på vad som gäller. Och det är helt OK!


Ps. Kattmaten fungerade som jag gissade! Den fick han efter avslutat pass. Mot slutet av lektionen blev vi kommenderade genom ett helt pass (förutom platsläggning) och efter hopp över hinder sprang vi gemensamt till den väntande kattmaten som Bosse visste väntade på honom. Endast en gång var han på väg mot kattmaten innan vi var klara och det var vid inkallningen... dum som jag var kallade jag in honom ståendes straxt framför kattmaten... så istället för att göra en ingång till min vänstra sida drog han mot kattmaten!   Men ett snabbt "nej" från mig fick honom på rätt tankar. Så till nästa gång blir det att lägga kattmaten längre bort från bruksplan (han kommer veta var den finns ändå men det blir längre bort att rymma... vilket jag gissar inte är lika lockande).

Av Johanna - 11 juni 2013 16:18


Nu finns Bosses MH på avelsdata - så spännande att jämföra mot medelvärdet för hela rasen! Det jag kan konstatera är att förutom att han följer rasstandarden mentalt ganska så precis så aviker han något litet på vissa delar som högre nyfikenhet/orädsla än standarden (det gröna strecket är Bosse och den röda pilen visar på rasstandarden):


    

Sen har han aningen lägre aggressivitet... på den redan låga standardnivån:


  Jaktintresset var högre än standard... vilket jag inte märkt av i vardagen... han jagar varken katter eller andra djur... bollar gillar han däremot!   


  Hans höga grad av nyfikenhet är ju bland annat det som ställer till det för oss ibland... han är ju så sjukt nyfiken på allt och alla... alla ska hälsas på!!! Men jag märker att han mognat något... han har faktiskt börjat kunna stå still kortare stunder när jag stannar och pratar med andra hundägare!

Av Johanna - 10 juni 2013 17:10

    


På torsdag ska Bosse få massage av ett proffs... eller i alla fall av en tjej som nu utbildar sig och ska bli ett proffs på det här med att massera hundar! Emma ska bli massageterapeut för hundar - och det behövs sånna som hon. Det är otroligt viktigt för arbetande hundar som kan få snedbelastningar t.ex vid fotgåendet när de har nacken vriden åt ett och samma håll hela tiden. Men även den vanliga sällskapshunden kan få besvär.

Det ska i alla fall bli spännande... lovar att uppdatera!

Vad är det för blogg?


Om livet med en staffe. Här kommer jag berätta om alla våra äventyr med familj och hund och alla de aktiviteter som Bosse och jag är med om. Bosse är en Staffordshire Bullterrier som bor tillsammans med mig, min sambo och våra barn i Norrtälje.

Senaste inläggen

Kategorier

Lämna ett tassavtryck!

Något på hjärtat?

3 besvarade frågor

Vad letar du efter?

Arkivet

Datum och sånt

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Sidor Bosse gillar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards