BosseBus

Alla inlägg under november 2013

Av Johanna - 20 november 2013 08:56

Efter gårdagens inlägg angående mina tankar kring kemisk kastrering av hanhund och vad detta innebär för den som vill tävla så blev det besökarrekord - 193 unika besökare på en och samma dag! Tänk, man behöver bara vara lite bitterfitta så blir alla sugna på att läsa. Sen är ju ämnet i sig intressant och rör ofta upp känslor. Något som framkom tydligt i kommentarer på Facebook var att både veterinärer och domare på t.ex utställningar är dåligt informerade om vad som faktiskt gäller kring karens av bland annat kemisk kastrering. SKK kommer att i sin nya upplaga av dopingreglementet göra ett förtydligande nästa år just på grund av att det varit för svagt beskrivet. Detta har gjort att man tolkat det på olika sätt. Det rätta är hur som helst att karens för kemisk kastrering räknas från den dagen man förmodar att preparatet lämnar kroppen. T.ex om chippet ska verka i 6 månader så tillkommer därefter karens på 6 månader = 12 månader totalt!


Utdrag ur protokoll NatDopK nr 1/2012.

§ 13 Principiella ställningstaganden avseende vissa produkter


a) Suprelorin Förelåg förfrågan om förnyad karenstidsbedömning av
(QH01 CA93) implantatet Suprelorin med anledning av att detta numera finns i två olika styrkor, 4,7 mg samt 9,4 mg, med väsentlig skillnad i verkningstid efter administration.
Tog NatDopK del av tillgänglig produktinformation.

Beslöt NatDopK att 6 månaders karenstid kvarstår dock inte efter administration utan efter utgång av den verkningstid som tillverkaren anger i sin produktinformation för respektive styrka.

Något annat som en del reagerade på i inlägget var att jag ens funderade på att kastrera min hanhund - man tycker som vanligt att det ska gå att jobba bort hans instinkter/olater - man tänker inombords att jag är lat som tar till den enkla vägen och kastrerar (vilket inte är en enkel väg).

1) Jag har inte bestämt mig för att kastrera då jag inte ser alla fördelar med detta ännu.

2) Jag är inte lat utan jobbar hela tiden med att få en så följsam hund som möjligt! Men jag har inte riktigt samma förutsättningar som kanske du med en tik, en aussie/bc/golden/labbe eller annan superduper hund... jag har en helt annan individ/ras och helt annan erfarenhet kanske... förstår du - jag och min hund är inte samma som ni?

3) Jag gör faktiskt mitt bästa!


Jag var även besviken över att jag inte får möjlighet att anmäla mig till appellkurser eller tävlingslydnadskurser utan ett 1:a eller 2:a pris i lydnad. Jag viker mig inte i detta - jag tycker det är orättvist då jag ändå är tävlingsinriktad och har ambitionen att gå vidare... även om jag ofta har lite bråtton. Jag tycker att man borde få möjligheten att gå dessa kurser. Jag förstår samtidigt att meningen är att man ska få kursdeltagare som är så nära varandra som möjligt i "kunskapsnivå" för att alla ska få ut så mycket som möjligt av kursen... jag förstår det! Jag skulle själv bli jättebesviken om all kurstid gick åt att hjälpa det ekipaget som kommit dit för tidigt och jag som vill utvecklas inte hann få den hjälp jag faktiskt behöver.

Igår kväll var jag hjälpinstruktör på RBK igen och kom på efter att ha pratat med Ewa att jag kan ju gå lydnadskurs 2 igen om jag vill (tanken hade inte ens slagit mig). Då kan jag ju be om att få lära mig lite nya moment (2:ans) och samtidigt få hjälp med fortsatt träning av gruppmomenten. Dessutom kan man ju ta privatlektioner som någon påpekade på facebook - helt rätt! Då kan jag ju ta nån lektion i framförgående, budföring och kanske lite spår. Eftersom jag är förstagången hundägare så blir jag så tacksam när det finns supererfarna hundmänniskor omkring mig... som faktiskt VILL hjälpa mig och inte bara tycka en massa saker - det är guld värt!


Hur som - nästa gång hoppas jag på att ett glatt inlägg kan dra ihop 193 läsare på en dag!   

Av Johanna - 19 november 2013 09:06

 


Nu är jag upprörd... ja, rent av förbannad! Sitter och läser SKK´s Nationella dopingreglemente för hund. Har funderat ett tag på att prova att kemiskt kastrera Bosse för att se om jag kan få en hund som är mindre luktbenägen (främst under träning). Han har hög könsdrift utan att för den skull bli stressad. Han äter som han ska och ligger inte och ylar på nätterna efter löptikar... men vi har nog inte så många tikar i kvarteret heller. Däremot är han ett mongo när vi tränar och tävlar om löptikar finns i närheten. Jag har absolut inte bestämt mig ännu men funderar då och då på om det finns en möjlighet att kastrering kan få honom lugnare. Jag är egentligen helt emot kastrering av hundar när det sker av bara ren vana... bara för att liksom!

Eftersom han nu går i avel så vill jag ju utvärdera valparna först innan jag tar beslut om riktig/kirurgisk kastrering dessutom. Då är ju kemisk kastrering (chip) det bästa tänker jag - man får testa, man slipper ev. biverkningar som inkontinens, man kan ånga sig och han har möjlighet att fortsätta i avel om man vill.

Skillnaden på dessa kastreringsmetoder är att vid kirurgisk kastrering avlägsnas kulorna och därmed stoppas produktionen av testosteron (det manliga könshormonet). Vid kemisk kastrering (med chip) tillför man ett hormonpreparat som hämmar frisättning av testosteron. Hormonpreparatet är oftast Suprelorin eller Promon. Efter att ha läst dopingreglementet samt pratat med SKK´s dopingavdelning har jag förstått att man inte får tävla med sin hund, i någon form, om man kastrerar kemiskt. Denna karens gäller 6 månader EFTER att preparatet ska ha lämnat kroppen (olika beroende på preparat). Men om man nu kör på ett chip som har en verkan på 6 månader så får hunden alltså inte tävla på 12 månader! Bara detta är skruvat tycker jag... att man FÅR tävla med hund som kirurgiskt kastrerats men INTE med hund som tillförts ett hormon för att hämma testosteronet. Jag FÖRSTÅR att tillsättning av hormoner är lika med doping och att om det skulle tillåtas så skulle folk kunna börja exprimentera med andra t.ex prestationshöjande hormoner och skylla på att de används för annat oskyldigt bruk! MEN effekten av båda kastreringsmetoderna ÄR att man minskar eller tar bort testosteronet! Då borde man ju kunna göra undantag för just detta chip?? Eller?

Hur som helst är detta inte det mest upprörande! Det som gör mig riktigt förbannad är att regeln INTE gäller för TIKAR! Dessa kan minsann kemiskt kastreras utan några som helst förbud till tävling! Däremot är p-sprutor lika med som att be om biverkningar som juvertumörer etc! Men jag har hört att många ger sina tikar p-sprutor inför just tävlingssäsonger för att slippa löpperioder... detta är delvis ok enligt SKK. De säger att kemisk kastrering av tik (p-spruta) som ges kontinuerligt är okej... detta betyder alltså att de som ger p-spruta bara då och då faktiskt sysslar med doping! OBS: Suprelorin (chip) medför karens även för tikar... men jag gissar att de flesta kör p-spruta?

Kontentan av det hela är att det är okej att förändra tikarnas normala hormonbaserade beteenden med hjälp av tillsätta hormonbaserade ämnen MEN det är inte okej att göra det samma med hanhundar! ORÄTTVIST tycker jag!

Det är inget stort problem för mig men jag blir förbannad på systemet och regelverket! Varför är det så att hanhundar missgynnas så mycket då det kommer till tävling? En annan sak är att du t.ex får ställa ut din kastrerade (oavsett metod) tik hur mycket som helst utan intyg eller annat men din kirurgiskt kastrerade hanhund ska du ha intyg på att han hade schyssta kulor innan kastreringen! Dessutom är det så att från 1 januari 2017 får du inte ställa ut din kastrerade hanhund alls! Nä - uppfödarna vill helt enkelt inte ha någon exteriörbeskrivning av sina valpkullar eller? Förstår samtidigt tanken av detta - man vill hejda den allt för lättvindliga kastreringen idag - denna regel ska tydligen få valpköpare att tänka till en gång extra innan de beslutar sig för att kastrera.... som om merparten av alla valpköpare är utställningsintresserade!!! LÄGG AV!!

Det som utställningsvärlden ändå fattat är att många som ställer ut skiter i att deras tikar löper och förstör för hanhundar (som ju inte får kem.kastreras och ställas ut). Då har de som regel att hanhundar ställs först i ringen... funkar oftast! Det är bra! Däremot har inte agilityvärlden eller brukslydnaden kommit lika långt i detta tänk... trots att samma regler om kastrerade hundar finns där. Där blandar man hanar och tikar hej villt - tack!

Här hör man många (främst tikägare) säga att har du en hanhund som inte klarar av störning av löptikar så är han inte redo att tävla... blaj blaj blaj... ja, de får tycka vad de vill om det men det fråntar dem inte sin egocentriska attityd och deras ovilja att hjälpa till... vad skulle det spela för roll om tikarna startade sist? Åtminstone löptikarna? Det handlar ju bara om ovilja och skadeglädje... eller? Jag hittar inga andra motiv tyvärr. 

Hur som helst. OM jag nu beslutar mig för att han ska kastreras (finns stor risk för detta efter hans knull-road-trip) så är jag utestängd från tävlingar 1 år framåt... men jag får ju träna! Bra va! Problemet är sen vidare vissa brukshundsklubbars inställning till träning... man FÅR INTE gå vissa kurser om man inte först tar ett 1:a pris eller 2:a pris på tävling. Man får alltså inte vara med och träna om man inte tävlar... och det med gott resultat! Tråkig inställning tycker jag. Man borde istället fråga om kursdeltagarnas ambitioner... dessa bör man lyfta och våga hjälpa! Så OM jag nu kastrerar min hund med två 3:e pris i lydnadsklass 1 så får jag vända mig till andra privata kursarrangörer för att få möjlighet att fortsätta träna min hund - det är helt okej - världen är orättvis - jag förstår det! Jag är inte bitter.... neeej då!

Men vänta, nu kom jag på det som gör mig allra mest och jävulskt förbannad! Alla hundägare som faktiskt tävlar trots att hundarna är dopade! Detta sker säkert i många fall på grund av okunskap... speciellt med tanke på att du har karens för saker som akupunktur, massage, ögondroppar och annat som man inte har koll på! Men det finns säkert de som tävlar med kunskap om att just min hund är kemiskt kastrerad, äter medicin då den har diabetes, går en antibiotikakur just nu eller kanske har smörjt in hunden med liniment då den har ont. Ni som undrar - och VILL VETA, läs på! http://www.skk.se/Global/Dokument/Utstallning/dopingregl03-T24.pdf


Nästa hund kommer vara en tik! MEN jag kommer vara en ödmjuk tikägare som FÖRSTÅR hanhundsägarna. Så det så!

Puss på nosen!   

Av Johanna - 15 november 2013 09:07

 


Igår kväll blev Bosse av med oskulden - yes! Vi kom fram till Katrineholm på eftermiddagen när det hunnit börja bli mörkt. Jag och Linda (kennelmamma) tod en liten promenad med hundarna först och Bosse visade självklart stort intresse för lilla Stoya från första stund, han var mer som en bulldozer i andra änden av kopplet. Efter en stund så tog han ändå förnuftet till fånga och kissade lite. Stoya var så mycket finare än vad jag sett på fotona! Vacker ansikte och framförallt en fantastisk kropp! Liten och välmusklad. Inte alls späd och tunn som vissa tikar kan vara. Hon var perfekt i mina ögon! Hon var lugn och med ett tålamod över det vanliga, haha! Bosse den kåta och ivriga galenpannan kan hade vem som helst kunnat tappa tålamodet på... men inte Stoya då.

Efter vår promenad tog vi en fika, skrev papper och jag fick tillfälle att mysa med 5 veckors valparna! Sååå söta små korvar! Man blir så valpsjuk! Sen var det dags att släppa in Bosse till Stoya i hundboxen. Linda hade ett jättestort isolerat garage med stora fräscha hundboxar. Släppte in Bosse till Stoya och vi klev båda in efter. Som jag sa så har Stoya ett fantastiskt tålamod. Bosse tyckte att det där med att hitta "rätt hål" inte var så viktigt. Ung och ivrig... och oerfaren så förstod han inte riktigt i vilken ände man skulle börja! Stoya stog bara lugnt och väntade på att den stackars galenpannan skulle hitta rätt. Hon försökte vända på sig ibland för att visa vägen men Bosse är ju lite trög annars också så. Nej, nu är jag taskig. Det tog nog inte mer än 5 minuter så satt de fast sen. Linda hjälpte Bosse att vända på sig och sen satt vi där på golvet tillsammans med hundarna och pratade. Bosse och Stoya var jättelugna, jag var rädd innan att Bosse skulle få panik av att sitta fast, men det var inte något tal om det. Han skötte sig så bra. 10 minuter satt de fast och när det var klart gick Linda iväg med Stoya till huset.

Det var faschinerande att se och vara med om en parning. Rent anatomiskt är det helt sjukt hur de kan vrida och vända på kroppen sådär, bak mot bak medan de sitter fast! Önskar att jag någon gång fick förmånen att även se en hund föda ut de små valpisarna!

Lämnade Bosse hos Linda och blir utan honom nu ett tag! Buhuuu! Min prins... har flyttat hemmifrån och blivit stor! Det var oerhört konstigt att vakna upp i morse utan ljudet av klor mot parketten, Bosses blöta nos mot min hand utanför täcket eller viftande svans mot sovrumsväggen.


Nu ser vi fram emot söta och friska valpar i januari!


     

Av Johanna - 12 november 2013 19:55

Drömmer om att vandra på Kungsleden. Är grymt avundsjuk på syrran som körde Kebnekaise med sin kille och sin stora Grand Danois Melker!
Nån dag ska jag och Bosse också! Bosse har en rygga och idag kom min rygga!! Salomons Sky45... så nöjd! Nu saknar jag och Bosse bara ett par schyssta vandringsskor sen kör vi! Till våren kan man börja med någon dagsutflykt på Roslagsleden för att träna. Sen är ju frågan om man ska tälta eller köra det lite bekvämt med att bo på fjällstationerna istället... jag lutar åt fjällstation.
Men först ska ryggan testas på vår backpackingresa till Thailand i vinter!

Av Johanna - 12 november 2013 15:51

Jag är Bosses hallick! Så hörde jag mig plötsligt beskriva mig själv igår kväll när jag berättade om att Bosse ska ut på ligga-turné om några dagar. Jag känner mig som en hallick! Usch! Hela konceptet med hanhund, avel, parningar är rätt underligt egentligen... men det är väl för att man förmänskligar det hela. För hundarna så är det ju bara instinkter som vi tillåter dem att agera ut. Ja just det - vi tillåter! Jag är ju för sjutton en hallick!

Bosse ska hur som helst inom några dagar få komma till med en fantastiskt söt liten röd tik och jag hoppas på att allt går väl och att det blir friska små valpar. Denna tik har visat sig komma in ganska sent i sitt löp... inget konstigt alls men lite stressande då tanken är att Bosse även skulle para en till tik under november/december som tydligen kommit in i ett lite tidigare löp än beräknat! Varför dessa tikar synkat sina löp är för mig en gåta... det är ändå ett flertalet mil mellan dem! Så nästa tik borde vara redo i början på nästa vecka! Så nu är hallicken och bordellmammorna lite nervösa förstås. Vore jobbigt om allt krockade!

MEN jag är en snäll och generös hallick. Jag utbildar min hund, mentaltestar honom, ger det bästa fodret jag kan, håller honom frisk, aktiverar honom och älskar honom!

Min dotter är jättearg på mig just nu. Även hon förmänskligar Bosse förstås. Hon kan för allt i världen inte förstå varför valparna inte får bo lika mycket hos sin pappa som hos sin mamma! Hon kräver valparnas rätt i samhället! Jag försöker förstås förklara men inser att jag inte har några bra svar som en 9-åring kan eller vill acceptera, så jag gör det enda rätta och fegar ur - jag mörkar ALLT! Jag säger helt enkelt inget mer och låtsas som det regnar. Bosse ska bara på utflykt... inget konstigt alls!


 

Av Johanna - 10 november 2013 20:19

Korvstoppning hela helgen - wow! Lördag och söndag, 10:00 till 17:00 kurs hos Emma Hammar på Hundreda. Kursen heter "Fokus & Koncentration" och precis som namnet antyder är det precis det vi behöver träna på för att hundträning och tävling ska bli bättre. Hade inte tidigare gått kurs för Emma men lär göra det fler gånger i framtiden. En mer pedagogisk, glad person med fantastisk inlevelseförmåga och kunskap får man nog leta efter. Jag såg framför mig hur jag skulle råka ut för konflikt efter konflikt med Bosse även denna träningshelg (tänker på lydnadshelgen i somras) och bara kasta pengarna i sjön. Jag kan med ärlighetens namn säga att jag hade inte en enda konflikt med Bosse denna helg... inte EN ENDA! För jag fick redan på första teoritimmen hela min verklighet omkullkastad och massor av redskap kastat i famnen på mig. Redskapen som är lika med GULD i min och Bosses värld. De stavas: "FILT" och "GODISTRANSPORT". Han fick alltså godis i transporterna tillbaka till filten så fort ett moment inte fungerade eller om han tappade fokus... han fick alltså GODIS... ja belöning om han gjorde FEL! Den du!! Och fungerade det.... jajamensan! För när han gjorde rätt fick han ännu mer godis eller lek med mig... och sen ännu en godistransport till filten... som vi för övrigt ska träna in riktigt ordentligt nu hemma. Han började älska sin filt riktigt mycket när jag dag 2 tog med mig tjurmuskel som han bara fick gnaga på på sin filt. Det finns så mycket att berätta men just nu är det ett virr varr av intryck och planer i mitt huvud så det får komma ut allt efter som.

Vi var i alla fall fyra ekipage, alla lika glada, taggade och fantastiska hundmänniskor som verkligen ville få ut det mesta och bästa ur sitt hundtränande! Det var jag med Bosse, det var Ullis med sin blue merle aussie Eyes, Sara med sin röda aussie Kira och Emmas mamma (som hette "mamma" hela tiden   ) med sin lapphund Nanook.


       


Det blev mycket teori dag 1 men även praktik förstås... i regnet. Men tänk - Bosse var så fokuserad att han ändå klarade alla uppgifter MED fokus! Trots kyla, regn och mörker på kvällarna! Jag är så stolt över honom! Dag 2 blev det ännu mera praktik, vi lärde oss göra flödesscheman/träningsplanering och utvärderade också alla pass efteråt. Vi skulle under denna kurs (och alltid egentligen) prioritera 1.Attityd 2. Riktning och 3. Position. Jag struntade fullständigt i Bosses positioner - var så glad över hans attityd... och fantastiska fokus på mig... trots alla svåra störningar av bland annat en häst som stog så nära den kunde (bra publik), regn, kyla, andra människor, barn och de andra hundarna som kom och gick ut ur bilarna då och då. Hästen hade nog för övrigt väldigt tråkigt där ensam i sin hage... så det var nog helt naturligt för honom att glo på oss. Han saknade bara popcorn!


                                 


På lunchen idag tog jag en promenad ner till sjön i Gillinge. Kändes skönt att se lite annan miljö mellan kurstimmarna. Fick några fina kort på Bosse där... han klär verkligen i hösten!


       


När vi äntligen kom hem idag efter 2 fullspäckade dagar av FOKUS så är man ju helt slut! Blev jätteglad när min kära sambo som varit och tävlat hela helgen i Cross Fit köpt ett par lyftarskor till mig... för SINA vinstpengar... på Fars dag! Haha!! Sötisen!


 


Blir att testa dessa grymma skor imorgon på passet för då är det knäböj med 70% av max på schemat! 5x5x5.


Köpte fiskolja till Bosse igen... fick tips om Dr Baddakys... alltid bra med omega3, både för människa och hund!


 


Min lilla dotter älskar att bråka med sin storebror och det är ömsesidigt... men hon älskar även att retas med Bosse. Deras lek ser ut ungefär som så att hon petar på honom tills han är igång och leker. Sen säger hon nej och han slutar. Då petar hon igång honom igen.... stackar Bosse! Här nedan i helgen körde hon in tårna i Bosses mun gång på gång... han har en lång tröskel men när den är nådd då jäklar.... är det leeeeek!!


 


Nu är vi i alla fall helt slutköra och det är dags att nanna kudde. Ska verkligen fortsätta träna filten nu stenhårt så fort vi tränar något annat över huvud taget.... filten ska alltid med. Sen ska jag även träna in den separat hemma med klicker och så småningom få till ett avslappnat läge på den. Återkommer med hur det går...


 

GONATT!


(Tack snälla Emma för lånet av fotona!)

Av Johanna - 8 november 2013 13:18

Av Johanna - 8 november 2013 10:34

Bosse är med på jobbet idag... inte för att han är mycket till sällskap...

Vad är det för blogg?


Om livet med en staffe. Här kommer jag berätta om alla våra äventyr med familj och hund och alla de aktiviteter som Bosse och jag är med om. Bosse är en Staffordshire Bullterrier som bor tillsammans med mig, min sambo och våra barn i Norrtälje.

Senaste inläggen

Kategorier

Lämna ett tassavtryck!

Något på hjärtat?

3 besvarade frågor

Vad letar du efter?

Arkivet

Datum och sånt

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2013 >>>

Sidor Bosse gillar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards