BosseBus

Alla inlägg under januari 2014

Av Johanna - 15 januari 2014 08:38

Igår kväll 2014-01-14 föddes karamellkullen hos Ozkagården's kennel och Bosse blev pappa för första gången!
4 friska välmående valpar, två hanar och två tikar. Tre av dem ser ut att bli röda och en hane blir fawn.
Bra jobbat mamma Stoya och kennelmamma Linda!
Bloggar från mobilen nu... men lovar att uppdatera allt eftersom! Här är de små godingarna:

Geisha

Dumle

Plopp

Polly

Hela tjocka gänget

Av Johanna - 14 januari 2014 20:00

   


Skulle ut på kvällspromenad med Bosse och hör lilltjejen ropa bakom mig "Kan inte Bosse dra mig i pulkaaaaan!?" Nej, säger jag reflexmässigt. Dels då klockan började bli mycket och dels då Bosse inte tränat på draget alls med vikter tidigare... om man inte räknar mig flåsandes bakom sig då.

Men jag hann snabbt ändra mig och tänkte att nån gång ska man ju prova och varför inte passa på när barnen fortfarande VILL umgås med en.

Så, på med nya nomeselen, packa jackan full med godis och pulkan under armen tog vi först en kisspromenad. Sedan fäste jag pulkan till expanderkopplet utan barn i för att kolla av att han inte brydde sig om pulkan... har Bosse någonsin blivit förfärad av något alls? Han märkte den inte ens! Så det var väl bara att prova. Lillskruttan med kläder, skor och pulka vägde ca 30 kg så jag var väl lite orolig att det inte kanske skulle funka... men så klart det gjorde!

Bosse är grym! Jag lockade och gav gottisar och gick bredvid medan han fokuserade framåt. Han verkade se det som en utmaning, han verkade faktiskt gilla det! Jag lät honom bara gå ca 30 meter totalt... lika bra att avsluta med hopp och tjohej medan allt var roligt! I alla fall första gången. Tror att han fick en rolig erfarenhet av detta. På vägen hemåt igen drog han Lilltjejen nedför en liten backe också... trots att hon far av en gång och pulkan far mot honom så tog han det hela med ro - han är så cool!



 
 

Det ska bli riktigt roligt att få in draget mer i vår vardag. Barmarksdrag som linlöpning och även kickbike så småningom. Även lite drag av pulka och vagn kanske? Blir att utforska detta område ännu mer!


Det finns banne mig inte mycket som man INTE kan göra med en staffe!

Av Johanna - 14 januari 2014 09:02

Igår kväll tog vi fram targetplattan jag tänkt använda så småningom vid inträning av tvåans hopp över hinder och annat som kräver att Bosse förflyttar sig till avsedd plats borta från mig. Även rutan kanske?

Hur som helst har Bosse alltid varit duktig på att "tänka själv". Problemet nu är väl snarare att han tänker lite väl mycket. Det ska provas 40 saker samtidigt för att få sitt klick... och funkar inget av dessa börjar han skälla. Så jag har fått lägga upp en regel för mig själv att skall = slut på träningen en stund. Då tar vi en paus. Dessutom behöver jag backa lite i klickerträningen och även bli lite snabbare då han bjuder på så oerhört många beteenden samtidigt... det gäller att klicka in rätt. Det är tålamodskrävande! Kolla de korta sekvenserna:



 
 

Nu är snön och kylan här på riktigt också! Gillar det! Gillar extra mycket att slippa torka lera från tassar och mage. Bosse gillar snön men tycker att den är lite kall ibland. Men det är bra mycket bättre än regn har han talat om för mig! En sak som jag tänkte på i morse... Bosse gosar ju ner sig riktigt ordentligt i sina filtar i sin bädd på natten och varje morgon man gosar med honom (ja, jag kryper typ ner i hans bädd) så luktar han sååå gott. Morgongosigt liksom! Någon sa att hennes hund luktade popcorn på mornarna. Ja, det luktar nästan popcorn... men ändå inte. Han luktar varm päls och gos!


Snart är det dags för första valparna! Det såg ut som att det fanns fyra valpar i Stoyas mage... och de borde komma i slutet på denna vecka! Hoppas alla mår bra och är friska! Fick ett sms från kennelmamma idag... Stoya har haft låg temperatur ett dygn nu... det betyder att nät tempen går upp igen så går hon in i utdrivningsfasen. Jag är så himla spänd av förväntan! Söta Stoya... skickar massor av kramar och håller tummar och tassar för att allt ska gå bra!

Av Johanna - 12 januari 2014 19:44

Det känns faktiskt lite magiskt att springa i snöfall... med fötter och tassar svepandes genom pudersnö och stora snöflingor singlandes ner över oss. Det fick bli en kort runda på 5 km ikväll med Tessan och så klart Bosse. Den nya selen sitter bra men önskar att Bosse hade ett bättre drag... jag behöver nog en hare. Skönt var det i alla fall!

Till senare kväll har vi börjat träna in en target. Hittade ett gammalt Ikea matplatsunderlägg som kommer funka fint. Han är lite otålig och jag bryter varje gång han börjar skälla... men till slut landar poletten ner... det var framtassarna på target och blicken på mig. Nu är Bosse nöjd och trött.

Av Johanna - 11 januari 2014 14:46

Lilltjejen behövde inhandla födelsedagspresent till morgondagens kalas och grabben "behövde" ett nytt tv-spel... så vi tog oss en promenad ner på stan och blev borta nästan 2 timmar. Bosse visade dessutom på oanade parkourskills när han självmant hoppade upp på butikernas fönsterbleck. Såg lite häftigt ut. Nu har vi nöjda barn och trött hund hemma. Bra!

Bosse undrar när vi egentligen ska gå ut... snön ser kul ut!

Coola maskiner på stan.... och en massa hundar. ("Jag var superduktig hela tiden"!)

"Sluta fota nån gåååång"

"Kolla vad jag kan!"

Av Johanna - 10 januari 2014 20:15

...då är den bästa nervarvningen långpromenad med kompisen. Snö, blött, kallt, mörkt och blåsigt. Men vad gör det? En timme i skogen sen middag med familjen!

Av Johanna - 8 januari 2014 18:12

Tack Ewa för tipset om var jag kunde måttbeställa dragsele till Bosse! MR Koppel fixade att sy en sele som faktiskt passar... till och med på en staffe!
Nu hoppas jag att Bosse gillar den i passformen så att den inte skaver (som faktiskt Hurtta y-selen gjort lite vid löpning) och att den håller.
Det är en nome sele som jag ska ha till barmarksdrag. Till spåret kan jag ju fortsätta med y-selen om jag vill... eller det går ju bra med vilken som...
Längtar tills jag kan testa den!

Av Johanna - 8 januari 2014 11:26

Funderat på det där med att lägga upp en träningsplan och föra träningsdagbok... bloggen är ju i och för sig min träningsdagbok men det där med planering har jag inte riktigt lyckats med. På kursen Fokus & Koncentration ritade vi mindmaps för varenda pass vi skulle genomföra. Detta var mycket bra! Jag ska dessutom ta in en timer och klocka mina träningspass. Köra typ 3 minuter, pausa 1 minut x 3 per pass. Det blir 9 effektiva minuter per dag och kommer ge mer än all mängdträning av vad som faller andan in liksom. Att planlöst gå ut och träna en timme ger nog inte mer än träning i uthållighet. Det blir inte så mycket kvalitet. Dessutom ska jag lägga upp en plan 2 månader framåt åt gången. Både för vardagslydnaden och övrig tävlingsträning. Det känns bra - just nu i alla fall.

Min plan just nu 2 månader framåt ser ut som följer:


Januari:

1. Vardagslydnad: Hundmöten/kontakt i koppel. Hålla ut avståndet till andra hundar och ge signal+godis för varje kontakt med mig.... VARJE kontakt! Detta oavsett hundmöte eller inte. Han ska bli en kontaktsökande retriver... fniss!

2. Mindmaps: Lägga upp en plan inför varje träningspass = Filt (paus-station), godistransport till filten vid bristande kontakt i momentinlärningen. Momenten kan skifta från att träna apport till att träna transporter mellan moment. KLOCKA träningen med TIMER!

3. Targetplatta: Träna in en target ordentligt inomhus. Ska användas till allt möjligt, bland annat 2:ans hopp över hinder så småningom.

4. Filtträning: berömma lugnt och avslappnat läge på och utanför filten. Ta med mig filten + tuggben/tjurmuskel/märgben hem till vänner och bekanta och träna där.

5. Barmarksdrag - löpning (ny måttbeställd sele på gång)


Februari:

1. Vardagslydnad: Fortsätta med hundmöten men på kortare avstånd samt avancera mot hundrastgården och liknande platser med mycket hundar.

2. Mindmaps: fortsätta enligt ovan men med andra moment, som agility.

3. Targetplatta: Avancera till utomhus samt ev till hopphindret.

4. Filträningskurs startar på HundID slutet av februari! Bokad!

5. Barmarksdrag - löpning

6. Agility temakurser startar i februari på HundID! Bokat upp mig på tema starter, kontaktfält och slalom!


Jag tror att detta är en bra träningsplan 2 månader framåt. Sen bryter jag ner den till träningspassen och skriver upp dem på mindmapen innan träningen. Bra va!?


Verktyg:


Timer

Filt

Tuggben el liknande

Klicker

Targetplatta

godis

Papper och Penna

Vänner att våldsgästa


 

Vad är det för blogg?


Om livet med en staffe. Här kommer jag berätta om alla våra äventyr med familj och hund och alla de aktiviteter som Bosse och jag är med om. Bosse är en Staffordshire Bullterrier som bor tillsammans med mig, min sambo och våra barn i Norrtälje.

Senaste inläggen

Kategorier

Lämna ett tassavtryck!

Något på hjärtat?

3 besvarade frågor

Vad letar du efter?

Arkivet

Datum och sånt

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14 15 16
17
18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sidor Bosse gillar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards