BosseBus

Direktlänk till inlägg 21 augusti 2014

Musherskola 2014 - Sulviken, Åre

Av Johanna - 21 augusti 2014 08:20

 


Äntligen kom vi iväg på den långa resan till Sulviken i Åre för att gå draghundförarutbildningen - Musherskola 2014 - som Hundsteg håller. Hundsteg har en massa andra utbildningar också, bland annat kan man bli instruktör i olika former. De har en egen uppfödning av Alaskan Malamute under namnet Team Snowquest - det kan förklara de 25 ylande polarhundarna i olika inhängnader som mötte oss väl framme!

Vi åkte onsdag efter lunch, jag, Bosse och Ullis med hennes Ozzy Eyes. Ullis hade sin husvagn så det var bara att hålla sig runt 80km/tim de 70 milen som vi hade framför oss.


 


Vi stannade för att äta lunch samt kissa oss och hundarna ett par gånger och var framme när mörkret lagt sig klockan elva på kvällen. Polarhundarna ylade och skällde tills vi fått husvagnen på plats. Emma (instruktör och ägare av Hundreda) var redan där med sin familj så vi tog en kvällsfika med dem i deras hyrda stuga innan det var dags för sängen. Ja - hundarna rastades förstås också innan nattadags. Första natten blev det inte mycket sömn, är inte så van vid att sova till 25 ylandes polarhundar, haha! Men det låter riktigt vackert och härligt när de drog igång varandra.

På torsdagen började kursen först klockan ett så vi hade gott om tid att promenera hundar, fixa husvagnen och äta. Bosse var superstressad till en början med ny miljö, alla andra hundar och de där läskiga stora polarhundarna med en massa päls! Han drog och slet i kopplet så jag bestämde mig för att sätta på han sele istället för att spara på hans kropp... och mina nerver. Onödigt med konflikter. Det var mycket svalare i Åre än hemma - tur att jag hade med mig underställ, skaljacka mm. Dessutom insåg jag att det inte fanns någon täckning alls där... att ringa eller surfa var uteslutet... lika bra det!


       


Kurslokalen var en fantastiskt fin inredd lada på gården där de bodde och arbetade.


        


Deras eget hus mitt på gården såg ut så här...


 


Och de fantastiska hundgårdarna... eller inhängnaderna....


             


Dag 1 - på torsdagen var teori. Vi fick lära oss mycket om hundars språg och beteende som agressionsdämpande signaler, överslagshandlingar, rangordning (finns det eller inte - olika skolor), avståndssignaler, ledarskap, hundar i flock mm. Mycket intressant och givande! Man önskar att alla hundägare fick gå kurs i detta som miniminivå! Vad mycket konflikter man skulle kunna undvika då! Jag var innan kursstart lite orolig för om Bosse skulle pipa sig igenom alla teorilektioner men tänkte att detta ändå var ett perfekt tillfälle att mängdträna filten. Relativt lugn miljö inomhus men ändå med lite hundar som störning. Vi var 5-6 ekipage med en eller flera hundar. Första dagen satt han eller låg på filten och pep lite... inte alls så mycket som jag hade förväntat mig. Han hade ett ben att tugga på och jag matade på med godis. Superduktig!


   


På kvällen var det att grilla med Emma & Co och lägga sig tidigt för min del... tror jag fick feber faktiskt. Åkte på en rejäl förkylning.

Dag 2 - fortsatte med teori. Då var det dags att börja prata drag. Hur man påbörjar träningen redan från 8 veckors ålder med att ta fram kämparglädjen i hundarna. Då handlar det ju inte om några fysiska jätteprestationer utan mer den mentala biten. Det fanns en del utrustning som man började med innan man satte på hundarna riktiga fordon. Däck och trasor att dra i skog och eländig terräng.


   


Vi pratade också mycket om "berikning" - en hund har en massa beteenden som de behöver få utlopp för och dessa kan skilja sig emellan olika raser men också olika individer. Det kan vara beteenden som ätbeteenden, sexbeteenden, revirbeteenden, rörelsebeteenden osv. Får de inte utlopp för dessa så blir de mer och mer frustrerade och problembeteenden uppkommer istället. Det kan t.ex vara hundens vilja att vara till lags och hoppa upp på människor för att kunna slicka dem i mungiporna (jätte stort för t.ex staffar). Blir de alltid avvisade så kan det skapa frustration, de vet inte vad som förväntas av dem och istället tar de till ett tredje beteende som att jag sin svans eller annat... eller blir frustrerade och hoppar som galningar. Vi har ett ansvar och se till att våra hundar lever ett "rikt" liv efter sina förutsättningar. Mot eftermiddan blev det mer om dragträning för den vuxna hunden, hur man tränar, olika underlag, utfodring, vad man ska tänka på mm. Bosse låg mest och sov från dag 2... genom samtliga teoritimmar! Duktig hund!


 


Dag 3-4 handlade teorimässigt om skador, rehab och utrustning... även klövja. Vi fick på lördagen veta mer om olika "fordon" och till kvällen/eftermiddan även testa 2,5 km ner till en strand där det blev grillning och mys!


                         

   


Sen blev det 2,5 km hemåt igen. Jag och Bosse testade både Kickbike och trehjuling - Bosse var helt galen av lycka - han tyckte det var så roligt att dra! Men han blev så klart snabbt trött eftersom han drog järnet direkt! Det finns inget lagom i honom... får försöka hitta det hemma sen... haha!

På teorin lärde vi oss också göra knopar och knutar som är bra när man ska laga slädar eller linor som gått sönder.


 


Sista dagen hade vi en kort stund praktik ute för att få testa lite mer. Bosse var lite stel kvällen innan men hade repat sig bra till söndagen... så jag lät han testa 100-200 m. Emma tog lite fina bilder på oss...


          


Efteråt var Bosse trött vill jag säga. Vi tittade på de andra som provade och Bosse blev galen av avundsjuka när de drog iväg... har inte sett han sådan tidigare - roligt!


     


Helt fantastiska dagar och dessutom med mycket tid för hundpromenader och umgänge. Eyes och Bosse lärde känna varandra bra och Emmas & Co hundar var så fina allihopa!


                 


Söndag slutade kursen klockan tre och vi packade ihop för den långa resan hem. Var hemma två på natten, dödstrött men självklart uppe i varv så jag somnade nog inte förens runt tre-fyra. Bosse snarkade sig igenom hela bilresan och hade inga problem att somna när vi kom hem! Han sov mest hela nästa dag också... sötnosen!

Jag har lärt mig mycket och även fått bekräftat en del jag redan visste. Jag kommer våga mig på att cykla med Bosse nu och börjar med det. I vinter är jag sugen på en pulka med skaklar. Kanske sen en kickbike eller trehjuling... men allt kostar ju.

Kursen rekommenderar jag till ALLA som på något sätt vill dra med sin hund. Oavsett det gäller löpning, WP, fordon så är det superviktigt att veta vad man håller på med. Det är lätt att skada sin hund! Tyvärr ser jag detta dagligen på olika forum hur man tränar sönder sina hundar... man blir ledsen för hundarnas skull. Det finns allt från de som springer/cyklar med sina hundar trots 20-30 graders värme, de som hetsar sina hundar till att leka i sandtag med andra hundar... ofta i långa stunder och andra som helt enkelt använder fel utrustning mm. Gå en kurs hos en person som kan hundens anatomi, fysiologi och har lång erfarenhet är mitt råd!


Nu jäklar ska det tränas!   


PS. Tack Emma för fina bilder! (kolla hennes blogg på http://hundreda.wordpress.com/)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 16 juli 2017 19:32


Bosse finns inte hos oss mer. Det gör ont. Jag har ett hål i mitt bröst och gråten verkar aldrig sluta, tårarna är oändliga. Vi sörjer dig! Många frågar vad som hände och jag berättar här kortfattat. Det är en historia som är allt för vanlig men fö...

Av Johanna - 11 december 2016 18:37


Bosse har aldrig tidigare uppskattat nederbörd, varken i form av regn eller snö. Men idag busade han verkligen i snön. Det var i och för sig bara nollgradigt och lagom med snöfall. För övrigt har han blivit riktigt dåligt aktiverad på senaste tiden...

Av Johanna - 25 september 2016 09:40


Idag är ingen vanlig dag för idag är det Bosses födelsedag! Hurra hurra hurra! 5 år idag och det firar vi med att heja på lillmatte när hon spelar fotbollsmatch och en extra god middag ikväll med favoritingredienser som ägg och banan! Vi äl...

Av Johanna - 21 september 2016 12:44


I måndags när Bosse hade sitt anfall skulle jag ha tränat egentligen. Men så klart ville man bara hem till sin gulle. Men igår kväll tog vi tillsammans en löprunda istället. Så värt! Skön löpning och kul att kunna göra det ihop!   Idag hade vi ...

Av Johanna - 19 september 2016 20:32


Idag hände det som jag varit orolig för sen min sambo berättade om det konstiga anfall Bosse hade för ca ett år sen då jag låg på sjukhuset för min blindtarmsoperation... ännu ett anfall! Förra året, runt september, låg jag på sjukhuset då jag haft...

Vad är det för blogg?


Om livet med en staffe. Här kommer jag berätta om alla våra äventyr med familj och hund och alla de aktiviteter som Bosse och jag är med om. Bosse är en Staffordshire Bullterrier som bor tillsammans med mig, min sambo och våra barn i Norrtälje.

Senaste inläggen

Kategorier

Lämna ett tassavtryck!

Något på hjärtat?

3 besvarade frågor

Vad letar du efter?

Arkivet

Datum och sånt

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Sidor Bosse gillar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards