BosseBus

Senaste inläggen

Av Johanna - 21 augusti 2014 08:20

 


Äntligen kom vi iväg på den långa resan till Sulviken i Åre för att gå draghundförarutbildningen - Musherskola 2014 - som Hundsteg håller. Hundsteg har en massa andra utbildningar också, bland annat kan man bli instruktör i olika former. De har en egen uppfödning av Alaskan Malamute under namnet Team Snowquest - det kan förklara de 25 ylande polarhundarna i olika inhängnader som mötte oss väl framme!

Vi åkte onsdag efter lunch, jag, Bosse och Ullis med hennes Ozzy Eyes. Ullis hade sin husvagn så det var bara att hålla sig runt 80km/tim de 70 milen som vi hade framför oss.


 


Vi stannade för att äta lunch samt kissa oss och hundarna ett par gånger och var framme när mörkret lagt sig klockan elva på kvällen. Polarhundarna ylade och skällde tills vi fått husvagnen på plats. Emma (instruktör och ägare av Hundreda) var redan där med sin familj så vi tog en kvällsfika med dem i deras hyrda stuga innan det var dags för sängen. Ja - hundarna rastades förstås också innan nattadags. Första natten blev det inte mycket sömn, är inte så van vid att sova till 25 ylandes polarhundar, haha! Men det låter riktigt vackert och härligt när de drog igång varandra.

På torsdagen började kursen först klockan ett så vi hade gott om tid att promenera hundar, fixa husvagnen och äta. Bosse var superstressad till en början med ny miljö, alla andra hundar och de där läskiga stora polarhundarna med en massa päls! Han drog och slet i kopplet så jag bestämde mig för att sätta på han sele istället för att spara på hans kropp... och mina nerver. Onödigt med konflikter. Det var mycket svalare i Åre än hemma - tur att jag hade med mig underställ, skaljacka mm. Dessutom insåg jag att det inte fanns någon täckning alls där... att ringa eller surfa var uteslutet... lika bra det!


       


Kurslokalen var en fantastiskt fin inredd lada på gården där de bodde och arbetade.


        


Deras eget hus mitt på gården såg ut så här...


 


Och de fantastiska hundgårdarna... eller inhängnaderna....


             


Dag 1 - på torsdagen var teori. Vi fick lära oss mycket om hundars språg och beteende som agressionsdämpande signaler, överslagshandlingar, rangordning (finns det eller inte - olika skolor), avståndssignaler, ledarskap, hundar i flock mm. Mycket intressant och givande! Man önskar att alla hundägare fick gå kurs i detta som miniminivå! Vad mycket konflikter man skulle kunna undvika då! Jag var innan kursstart lite orolig för om Bosse skulle pipa sig igenom alla teorilektioner men tänkte att detta ändå var ett perfekt tillfälle att mängdträna filten. Relativt lugn miljö inomhus men ändå med lite hundar som störning. Vi var 5-6 ekipage med en eller flera hundar. Första dagen satt han eller låg på filten och pep lite... inte alls så mycket som jag hade förväntat mig. Han hade ett ben att tugga på och jag matade på med godis. Superduktig!


   


På kvällen var det att grilla med Emma & Co och lägga sig tidigt för min del... tror jag fick feber faktiskt. Åkte på en rejäl förkylning.

Dag 2 - fortsatte med teori. Då var det dags att börja prata drag. Hur man påbörjar träningen redan från 8 veckors ålder med att ta fram kämparglädjen i hundarna. Då handlar det ju inte om några fysiska jätteprestationer utan mer den mentala biten. Det fanns en del utrustning som man började med innan man satte på hundarna riktiga fordon. Däck och trasor att dra i skog och eländig terräng.


   


Vi pratade också mycket om "berikning" - en hund har en massa beteenden som de behöver få utlopp för och dessa kan skilja sig emellan olika raser men också olika individer. Det kan vara beteenden som ätbeteenden, sexbeteenden, revirbeteenden, rörelsebeteenden osv. Får de inte utlopp för dessa så blir de mer och mer frustrerade och problembeteenden uppkommer istället. Det kan t.ex vara hundens vilja att vara till lags och hoppa upp på människor för att kunna slicka dem i mungiporna (jätte stort för t.ex staffar). Blir de alltid avvisade så kan det skapa frustration, de vet inte vad som förväntas av dem och istället tar de till ett tredje beteende som att jag sin svans eller annat... eller blir frustrerade och hoppar som galningar. Vi har ett ansvar och se till att våra hundar lever ett "rikt" liv efter sina förutsättningar. Mot eftermiddan blev det mer om dragträning för den vuxna hunden, hur man tränar, olika underlag, utfodring, vad man ska tänka på mm. Bosse låg mest och sov från dag 2... genom samtliga teoritimmar! Duktig hund!


 


Dag 3-4 handlade teorimässigt om skador, rehab och utrustning... även klövja. Vi fick på lördagen veta mer om olika "fordon" och till kvällen/eftermiddan även testa 2,5 km ner till en strand där det blev grillning och mys!


                         

   


Sen blev det 2,5 km hemåt igen. Jag och Bosse testade både Kickbike och trehjuling - Bosse var helt galen av lycka - han tyckte det var så roligt att dra! Men han blev så klart snabbt trött eftersom han drog järnet direkt! Det finns inget lagom i honom... får försöka hitta det hemma sen... haha!

På teorin lärde vi oss också göra knopar och knutar som är bra när man ska laga slädar eller linor som gått sönder.


 


Sista dagen hade vi en kort stund praktik ute för att få testa lite mer. Bosse var lite stel kvällen innan men hade repat sig bra till söndagen... så jag lät han testa 100-200 m. Emma tog lite fina bilder på oss...


          


Efteråt var Bosse trött vill jag säga. Vi tittade på de andra som provade och Bosse blev galen av avundsjuka när de drog iväg... har inte sett han sådan tidigare - roligt!


     


Helt fantastiska dagar och dessutom med mycket tid för hundpromenader och umgänge. Eyes och Bosse lärde känna varandra bra och Emmas & Co hundar var så fina allihopa!


                 


Söndag slutade kursen klockan tre och vi packade ihop för den långa resan hem. Var hemma två på natten, dödstrött men självklart uppe i varv så jag somnade nog inte förens runt tre-fyra. Bosse snarkade sig igenom hela bilresan och hade inga problem att somna när vi kom hem! Han sov mest hela nästa dag också... sötnosen!

Jag har lärt mig mycket och även fått bekräftat en del jag redan visste. Jag kommer våga mig på att cykla med Bosse nu och börjar med det. I vinter är jag sugen på en pulka med skaklar. Kanske sen en kickbike eller trehjuling... men allt kostar ju.

Kursen rekommenderar jag till ALLA som på något sätt vill dra med sin hund. Oavsett det gäller löpning, WP, fordon så är det superviktigt att veta vad man håller på med. Det är lätt att skada sin hund! Tyvärr ser jag detta dagligen på olika forum hur man tränar sönder sina hundar... man blir ledsen för hundarnas skull. Det finns allt från de som springer/cyklar med sina hundar trots 20-30 graders värme, de som hetsar sina hundar till att leka i sandtag med andra hundar... ofta i långa stunder och andra som helt enkelt använder fel utrustning mm. Gå en kurs hos en person som kan hundens anatomi, fysiologi och har lång erfarenhet är mitt råd!


Nu jäklar ska det tränas!   


PS. Tack Emma för fina bilder! (kolla hennes blogg på http://hundreda.wordpress.com/)

ANNONS
Av Johanna - 12 augusti 2014 20:58

Imorgon åker vi till Åre för 4 dagars utbildning i barmarksdrag! Jag åker med Ullis och hennes Ozzy Eyes och vi kommer bo i hennes husvagn. Har packat sköna kläder för utomhusaktivitet och en massa lättlagad mat.... burkmat, grönsaker och självklart nybakad bananpannkaka till frukost. Ser fram emot kursen samt Åre som jag ännu inte haft anledning att besöka.

Har jag täckning så kanske jag uppdaterar där... annars kommer ett längre inlägg när vi är tillbaka!

ANNONS
Av Johanna - 11 augusti 2014 19:04

eller även kallat hot spots vill inte ge med sig riktigt i denna värme. Har dessutom fått tejpa ihop Bosses gamla tratt då han gärna kliar upp skorporna när det väl börjar läka... suck!
Har ett flertal vänner som haft problem med fukteksem på sina hundar i sommar... kan det vara värmen i kombination med mycket bad... pga värmen... moment 22.
Så här ser i alla fall hot spots ut för de som inte vet: (har klippt ner pälsen runt om för att lättare hålla torrt och rent)

Bosse är sjukt missnöjd med sin tratt... men den får bli ett måste tills sista skorpan ramlat av.
Just nu behandlas fukteksemet med alsollösning som torkar ut och lindrar samt zinkpasta som torkar ut och smörjer... är även lite antiinflammatoriskt.

Nu hoppas vi på att det blir mycket bättre innan Åre-resan!

Av Johanna - 8 augusti 2014 09:13

Just nu är det lite sommarlov från bloggandet. Beror mest på att jag har semester och har fullt upp med att bada, umgås med familj och vänner. Det är sjukt varmt så det går inte att vara inomhus å blogga ändå.

Idag är det dock lite humanare väder och eftersom jag kom upp todigt ur sängen så tänkte jag att "bäst att passa på att ladda upp lite bilder från mobilen å blogga lite rå".

Så här kommer en sammanfattning av senaste veckan...


Bosse njuter av vår nybyggda altan och uterum


   

 


Bosse njuter av lilla hundbadet bredvid Lommarbadet... det är mest en gytjepöl tyvärr...


      

  


Sista arbetsdagen på jobbet hittar Bosse sin favoritplats... här kan man kolla in alla som rör sig i kontorshuset.  

Vi passade även på att träna lite signalkontroll på fikarasten 

 

På lunchpromenaderna ägande Bosse sig mest år strejk 

Sista arbetsdagen tog vi en skogspromenad på 2 timmar.... hade en rätt trött hund efteråt....


Skogsagility?


           


Balansträning


  


Till helgen fick vi besök av vänner och deras lilla fis Vilda


         


Det tog ett par dagar för Vilda att acceptera Bosses... hrmmm... charmiga personlighet. Många sura miner senare så var det riktigt söta tillsammans. 

Bosse har även hjälpt till med grillningen i sommar 

För någon dag sen var vi i Hagaparken för promenad och picknick... det var fantastiskt! Bra med vatten för hundarna att svalka sig i och stora grönytor för lek och bus!


                                   


Bosse var trött... igen....


 


Var på IKEA igår... köpte de där mössen alla pratar om... de där som deras hundar älskar och bara kostar typ 9 kr styck...


 


Bosse älskade dem också... i 5 sekunder tills de bara var en tuss av bomull kvar...


Ja... sånt har vi sysslat med senaste tiden. Har sprungit en del också men Bosse har fått stanna hemma pga värmen. En kväll fick han följa med på en kortare runda. Ska försöka ta mig ut imorgon bitti på lite barmarksdrag med Bosse - vi åker ju till Åre nästa vecka på Draghundförarutbildning! Ska bli roligt! Det är en 4 dagar lång utbildning och jag har turen att få åka med Ullis och hennes Ozzy Eyes i deras husvagn. Bra om vi hinner springa lite innan... hoppas även på att få testa på kickbike och cykel där.


Jo Bosses öga ser mycket bättre ut nu. Fliken är kvar men har blivit mindre och verkar inte irritera något:


 


Tyvärr har han fått lite fukteksem (hotspots) på kinderna igen... verkar vara återkommande på somrarna? Men har börjat torka ut bra nu. Får hålla koll och genast klippa ner pälsen och torka ut det med alsolsprit så fort det dyker upp minsta lilla så håller man det på låg nivå. Det sprider sig ju blixtsnabbt om man inte ser det på en gång!


Nu ska vi åka och bada!

Av Johanna - 28 juli 2014 13:38

Helgen har fortsatt i solens och värmens tecken! 30 graders värme och stekande som (med parantes för söndagens åska och regn då...) Helgen började riktigt bra med champange på nybyggda altanen med släkt och familj. Vi kollade på CrossFit Games som avslutades igår kväll - grät faktiskt en skvätt när Camille Leblanc-Bazinet vann guld!

Lördagen hade vi planerat att tillbringa på Åland tillsammans med vänner - vilken dag det blev! Så härligt, en massa god mat och mycket bad och sol! Bosse fick umgås med Tessans mamma och Anders... och hans gamla tik Tess. När vi hämtade Bosse på kvällen hade han fått cykla en hel mil i värmen! Jag hade själv aldrig utsatt honom för detta men jag har lärt mig att man säger INTE emot 70-åriga män med Anders erfarenhet... haha! Bosse levde i alla fall och var glad... men sjuuukt trött! Han hade fått svalka sig i grisiga diken och blivit duschad och tvättad två omgångar. Boot Camp för hundar - någon?   

Hur som så promenerade vi hem från hundvaktarna och Bosse får syn på en katt som han gärna vill nosa lite på. Dum som jag är tänker jag att det kan han väl få göra lite försiktigt och släpper fram honom i kopplet försiktigt... det går så fort! Plötsligt svingar katten sin tass rakt över ansiktet på Bosse och han gnäller till... och morrar samtidigt... det var nytt! Han vill INTE hälsa igen och jag kollar snabbt om han blöder... nä, inga sår någonstans. Skrattar lite och tänker att Bosse nog kommer låta katter vara ifred nu.

Mycket senare på kvällen när jag gosar med Bosse ser jag att det rinner från höger öga och torkar honom... och ser att han har ett rött streck rakt över ögonvitan vid ögonvrån! SKIT! Det måste ju ha varit katten!

Han verkar ändå inte besvärad... bara jättetrött efter sin boot camp förstås så jag låter honom sova och tänker att jag tar tag i det imorgon bitti. Passade samtidigt på att rådfråga andra staffeägare och uppfödare om hur allvarlig denna typ av skada kunde vara - det är så bra att ha andra erfarna hundägare nära till hands! Jag fick svaret från ALLA att ta mig till veterinär snarast möjligt... usch så orolig jag blev.


 


Så på söndag morgon åkte vi till Albano och hade turen att vara på plats nästan först av alla så vi behövde inte vänta nåt alls! Bosse tyckte inte om att stå fasthållen på bord så jag fick brottas en del med honom - envisa hundjäkel! Men han var snäll som alltid. Veterinären kunde ändå konstatera efter droppar och koll med lampa att det inte var några skråmor alls på hornhinnan! Så himla skönt! Katten hade "bara" träffat det innersta ögonlocket vid ögonvrån så att den liksom klyvts... den trasiga biten låg liksom och simmade över ögonvitan ibland vilken fick det att se ut som ett sår rakt över den. Han behövde ingen medicin eller nåt annat utan biten kommer lostna av sig själv så småningom.


    


Resten av dagen låg Bosse bara och sov... inte pga ögat utan fortfarande den påfrestande cykelturen skulle jag tro. Jag var typ 2000 kr fattigare men sjukt glad över att Bosse haft sån tur! Han må vara en envis hund med guldfiskminne... men tur har han haft - det här var första gången i hans snart 3-åriga liv som vi besöker ett djursjukhus!


     


I bilen på vägen tillbaka kom världens oväder. Åska, blixt och dunder... och massor av regn! Bosse bara snarkade!

Av Johanna - 22 juli 2014 14:53

Idag fyller jag år tydligen... blev påmin om detta dagarna innan samt av min härliga familj som väckte mig imorse med frukost på sängen! På lunchen fick jag äran att få besök av lillasyster och lilla Molly! Blev bjuden på lunch och valpgos - bästa dagen!

Bosse funkar bra med Molly, hon är superduktig på att visa sig fjäskig så det är ju lovande, haha! Men när Bosse blir lite väl leksugen så är Molly fortfarande för liten för de buffligaste lekarna. Hälsningsritualen:


       


Sen fick jag vara valpvakt en kort stund, då var Bosse mycket lugnare... jag tror lillasyster har dåligt inflytande på Bosse om jag ska vara ärlig   


           


Ganska gulligt när man är rädd för märgbenet, haha!! 

Men till slut kom Molly på att det va bättre att vara vänner: 


Bosse tyckte nog att det var lite surt att inte få ha nåt ifred... inte ens sin egen filt....


               


Jag passade faktiskt på att filtträna lite när jag ändå hade Molly - superstörningen här! 

Molly - blivande apportör? 

Det blev lite bus också.... man vill ju göra som morbror: 

Molly är verkligen en liten guldklimp! Lugn och trevlig, busig och framåt... och så klart supersöt! Längtar tills första utställningarna, det ska bli så kul att följa henne! Jag vet att hon har massor av aktiviteter framför sig - för en bättre matte än lillasyster kan jag inte tänka mig för denna lilla prinsessa!


Molly lämnade en liten present och Bosse somnade på stört när de åkt hem....


     


Puss på nosen!

  

Av Johanna - 20 juli 2014 19:07

Ja, ett mirakel har skett! Jag ska berätta mer....

Först vill jag berätta att Bibbis alla valpar har fått nya fantastiska hem och lilla monstret stannar hemma hos kennelmamma. Så härligt att se alla foton som läggs ut på par, singlar, familjer som hämtar sin lilla valp! Vilken lycka man läser i deras leenden och ögon! Man minns ju själv den där blandade känslan av nyförälskelse och jag-kommer-oroa-ihjäl-mig. Den är fantastisk!

Min lilla favoritflicka fick också ett nytt hem så klart... hos MIN LILLASYSTER! HOS MIN LILLASYSTER!!! Lilla miraklet, lilla favoritflickan fick bli en lite Molly.... Molly & Melker - smaka på den!

Jag är så glad! Jag är SÅ AVUNDSJUK! Men jag är så GLAD att hon blev en familjemedlem nära mig!!!

Min lillasyster (och kennelmamma Malin) lurade mig, sa ingenting på dessa veckor som de visste... luringar! I fredags åkte jag hem till mamma i Sthlm för att hämta hem lilla dottern som varit hos andra lillasyster en vecka. Vi skulle grilla lite då alla var lediga. Jag kommer dit, Bosse blir hänvisad till övervåningen (inget konstigt med det när han är busig) och jag sätter mig på terassen. Plötsligt står min lilla skitunge till lillasyster bakom mig med lilla prinsessan i sin famn! Jag bara dog! Tog henne i famnen och grinade... GRINADE! Jag grinar knappt när barn föds... men jo visst bölar jag fritt när jag får en valp till familjen! Suck! Jag är så kär!

Lilla Molly är så härlig till temperamentet också, lugn och gosig men ändå supernyfiken och tuff. Hon kommer passa perfekt i familjen med Melker!


Här kommer så klart en bildbomb från fredagens "grillkväll" (blev mest valpgos):


               


Hittar sin spegelbild


 


Noelia visar hur dammsugaren fungerar


       


Bosse och Molly myste också


 


Jo, vi grillade också


       


Bosse & Noelia


         


Lycka till med skatten!!!!


     


Lova ya!

  


Av Johanna - 20 juli 2014 18:59

Igår fyllde Bosses andra kull 6 månader... tiden går fort! Några har t o m hunnits ställas ut i gränna och senast i helgen blev lilla Cera BIR i Köping! Grattis!!

Nu har de i alla fall blivit 6 månader gamla, hurra hurra, hurra hurraaaaa!


Ruff


 


Phoenix


 


Cera


 


Bella


 


Nellie

(som jag tyvärr inte har någon nyare bild på)


 


Puss på er sötnosar!!!


Vad är det för blogg?


Om livet med en staffe. Här kommer jag berätta om alla våra äventyr med familj och hund och alla de aktiviteter som Bosse och jag är med om. Bosse är en Staffordshire Bullterrier som bor tillsammans med mig, min sambo och våra barn i Norrtälje.

Senaste inläggen

Kategorier

Lämna ett tassavtryck!

Något på hjärtat?

3 besvarade frågor

Vad letar du efter?

Arkivet

Datum och sånt

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Sidor Bosse gillar

RSS

Besöksstatistik

Häng med!

Följ BosseBus med Blogkeen
Följ BosseBus med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se